Zorginnovatie met eHealth in de ouderenzorg

Ook binnen de revalidatiesetting krijgt eHealth steeds meer aandacht. Inmiddels is Physitrack al weer een klein halfjaar in gebruik bij Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR). Lees hier meer over de zoektocht naar eHealth en de ervaringen van SZR met digitale oefenoplossingen.

SZR helpt ouderen in de regio Rivierenland om zo zelfstandig mogelijk te leven, zowel thuis als in hun zorgcentra.  De specialisten van het behandelcentrum werken in een multidisciplinair team intensief samen om doelmatige en efficiënte zorg te leveren van een professioneel niveau. Binnen het behandelcentrum leveren de fysiotherapeuten zowel eerstelijns als revalidatiezorg. Om een beeld te geven van het gebruik van eHealth binnen SZR mochten wij spreken met Eveline Freeriks, Michiel Heevel en Ilse Wassenberg, alledrie werkzaam als fysiotherapeut binnen het behandelcentrum van Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR). 

“In de toekomst gaat digitale zorg een hele grote rol spelen.” 

... vertelt Ilse ons. “De mogelijkheden die er nu zijn gaan ervoor zorgen dat mensen veel meer zelf aan de slag kunnen en je ziet ook dat de doelgroep aan het veranderen is. Men wil graag eigen regie over de behandeling.” Michiel vult aan: “Het heeft inderdaad te maken met de doelgroep, lang niet iedereen kan al gebruikmaken van een iPad maar het verandert wel. Er vindt daarnaast ook een omslag plaats in de mentaliteit: eerst wilden cliënten naar hun zorgverlener om te horen wat er moest gebeuren en werden zij daarbij graag aan de hand genomen. Nu wil men horen wat er moet gebeuren zodat ze daarmee zelf aan de slag kunnen.” “Over innovatie gesproken vind ik dat er een heleboel mooie ontwikkelingen zijn in de zorg”, zegt Eveline. “Echter zijn deze oplossingen vaak nog moeilijk toepasbaar in de dagelijkse praktijk of zijn financieel een hele grote investering.”

SZR is op zoek gegaan naar een oplossing waarmee ze patiënten een deel zelfmanagement kunnen bieden en kunnen ondersteunen in eigen regie op het behandelproces, zowel voor de revalidatie als in de eerste lijn. Eveline is op onderzoek uitgegaan door te googelen en congressen te bezoeken. “Ik vind dit heel interessant en ik hou de ontwikkelingen bij. Ik merkte dat het meegeven van zelfgemaakte tekeningen met hark poppetjes niet zo goed werkte” vertelt Eveline. Uiteindelijk is SZR verschillende oplossingen gaan vergelijken en gaan uitproberen en 6 maanden geleden bij Physitrack uitgekomen. 

"Het mooie aan Physitrack is dat je de eerste dag meteen aan de slag kunt, zelfs met de oudere doelgroep die nog heel graag verzorgd wil worden."

“Dit pakt voor het hele team positief uit”, aldus Eveline. “Het mooie aan deze toepassing is dat je de eerste dag meteen aan de slag kunt, zelfs met de oudere doelgroep die nog heel graag verzorgd wil worden. Je begint met hele simpele oefeningen en bouwt dit langzaam op, de ouderen leren snel en worden hier steeds sneller en handiger in.” Ilse merkt op: “Ik merk dat de ouderen het ook heel leuk vinden om hun eigen behandeling te kunnen evalueren. Als ik Physitrack gebruik merk ik dat dit hen stimuleert. Het is belangrijk voor ouderen dat zij de oefeningen visueel kunnen maken; het is geen droge oefening meer op papier en ze kunnen terugzien hoe ze het hebben gedaan.” 

De vraag of deze manier van eHealth aansluit bij hun oudere doelgroep wordt positief beantwoord: “De aankomende oudere generatie groeit steeds meer op met het gebruik van de smartphone” zegt Ilse. “De ouderen van nu zijn steeds meer geïnteresseerd in de mogelijkheden van technologie en deze groep gaat ook veel groter worden.” Michiel vult aan: “Ik zie wel degelijk veel ouderen die met een iPad of smartphone om kunnen gaan: het is wel zo dat ze er op een andere manier mee omgaan. Het moet voor ouderen wat eenvoudiger en toegankelijker zijn dan voor de jongere generatie.” 

"Ik zie wel degelijk veel ouderen die met een iPad of smartphone om kunnen gaan: het is wel zo dat ze er op een andere manier mee omgaan."

Vaak printen de therapeuten de oefeningen uit, maar bij een aantal actieve iPad gebruikers geven therapeuten de oefeningen ook al digitaal mee. In de meeste gevallen worden mantelzorgers geïnstrueerd om de app voor de patiënt te downloaden en af en toe hebben de therapeuten zelf de kans om de app te downloaden en uitleg te geven. Een mogelijkheid die de therapeuten zelf vaak binnen het platform gebruiken is het aangeven van ‘Favorieten', zodat deze makkelijk en snel terug te vinden zijn de bibliotheek.

“Wat soms lastig is in ons vak is de juiste balans vinden tussen het teruggeven van de regie of deze zelf behouden”, geeft Eveline aan. “Physitrack kun je op verschillende manieren inzetten en het helpt om bij iedere patiënt afzonderlijk de juiste balans te vinden. Dit loopt natuurlijk niet altijd zoals je had verwacht maar je moet fouten durven maken. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je in het begin veel tijd moet investeren om hier later tijdswinst mee te behalen en dat is wel een mindswitch die je moet maken.” Michiel vult tot slot nog aan: 

“Physitrack is een handige en gebruiksvriendelijke vernieuwing die de verandering naar zelfregie heel goed ondersteunt en die al goed aansluit op onze oudere doelgroep.”

Naast het gebruik van Physitrack heeft SZR meer eHealth-projecten en veel ideeën op het gebied van innovatie en wil in het algemeen meer gebruik gaan maken van digitale toepassingen om patiënten en cliënten nog beter te begeleiden. Wil je meer weten over SZR? Kijk dan op https://www.szr.nl/!