Sportwijzer(.org) met Physitrack

Overstappen van papieren oefeningen naar digitaal oefenen via Physitrack hoeft helemaal geen grote stap te zijn. Sportarts dr. Peeters en zijn partner Marleen van Riet gebruiken Physitrack nu 3 maanden bij preventie en ondersteuning op afstand van sporters uit heel Vlaanderen.

Overstappen van papieren oefeningen naar digitaal oefenen via Physitrack hoeft helemaal geen grote stap te zijn, zo ondervond het team achter http://www.sportwijzer.org. Dr. Peeters en zijn partner Marleen van Riet gebruiken Physitrack nu 3 maanden bij preventieve trajecten en ondersteuning op afstand. Als centrum voor preventie zien zij bij Sportwijzer.org sporters vanuit heel Vlaanderen. 

Jong, oud, recreatief of professioneel, iedereen met een vraag op het gebied van blessurepreventie en inspanning kan bij Sportwijzer terecht. 

Dr. Peeters merkte al vroeg dat oefentherapie een wezenlijk onderdeel zou moeten uitmaken van elk traject, vooral bij preventieve trajecten. “Blessurepreventie is een heel belangrijk punt, waar in Vlaanderen nog weinig aan werd gedaan. Vanuit die opvatting zijn we een tiental jaar geleden aansluitend bij de praktijk voor sportgeneeskunde gestart met Sportwijzer. Zeker in het begin hebben we toepassingen en therapieën gebruikt uit Nederland of Amerika. Naast preventieve testen en inspanningschecks begeleiden we ook sporters uit het hele land."

Zelfmanagement staat bij Sportwijzer dan ook hoog in het vaandel. “In de afgelopen jaren ging dit vooral via tekeningen, maar langzamerhand kwam er een behoefte om dit makkelijker en efficiënter te doen. Na een kleine zoektocht kwamen we bij Physitrack uit en hebben we de demo bekeken. Er was niet veel voor nodig om ons te overtuigen dat deze applicatie aansloot bij onze wensen”, aldus Peeters. 

“We werken nu sinds 3 maanden met Physitrack. Eigenlijk heb ik helemaal geen training of webinar gevolgd, maar ben ik er direct mee aan de slag gegaan. Het systeem werkt heel  intuïtief, ik kon het direct gebruiken.” 

Nadat ik een sporter in de praktijk heb gezien voor een keuring of screening, kan ik ze de keuze bieden om een programma van ons op afstand te volgen, aldus Kris. Zijn partner Marleen voegt hieraan toe: Het mooie van Physitrack is dat we in direct contact zijn met onze patiënt. Wanneer oefeningen bijvoorbeeld nog te zwaar zijn, kunnen we deze direct aanpassen. Ook als een patiënt een opmerking heeft over zijn of haar oefentraject, hoeven zij niet te wachten tot een volgende afspraak. Feedback wordt direct met ons gedeeld, waardoor wij de inhoud van een oefenprogramma direct aan kunnen passen.”

“Patiënten zijn erg tevreden over Physitrack, omdat zij hun oefenprogramma altijd bij zich hebben, of dit nu in de zaal, de behandelruimte of thuis is. Zo kunnen deze oefeningen ook besproken worden met coaches en begeleidende kinesisten/fysiotherapeuten. Op deze manier komen wij indirect in contact met het professionele netwerk van de sporter, zodat deze persoon zelf nog beter geholpen kan worden. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen.”

Achtergrond:

Dr. Kris Peeters is sinds 15 jaar actief als sportarts, na eerst als huisarts te hebben gewerkt en zich hierna in de sportgeneeskunde te hebben gespecialiseerd. Kris heeft aansluitend bij zijn praktijk in Hamme (BE) ook een centrum voor blessurepreventie en sportkeuringen. Dit doet hij samen met zijn partner Marleen van Riet.