Revalideren bij BeLife met Physitrack

Bas Nivard van BeLife vertelt ons over zijn werkwijze: "De filmpjes hebben voor mij de meest toegevoegde waarde. Cliënten vergeten vaak hoe ze een oefening op een juiste manier dienen uit te voeren, terwijl dit juist cruciaal is voor het resultaat.” Lees hier meer over BeLife.

BeLife is een medisch specialistisch revalidatiecentrum gevestigd in Rotterdam. Het multidisciplinaire team heeft als missie om mensen weer succesvol te laten re-integreren in hun werk en te laten participeren in de samenleving. Dit doet het team van BeLife door maat en getal te geven aan de mentale en fysieke belastbaarheid van hun cliënten. Om een kijkje te nemen in het gebruik van Physitrack binnen een revalidatiecentrum spraken we met Bas Nivard, arbeidsfysiotherapeut en Medisch Care Manager bij BeLife.

“Ik denk dat we met de automatisering en digitalisering steeds meer richting digitale zorg gaan. Hierin moeten we meegaan omdat we simpelweg geen andere keuze hebben” vertelt Bas ons. “Als het op een juiste manier wordt gedaan zullen bepaalde processen alleen maar sneller en makkelijker gaan, maar we moeten er wel rekening mee houden dat we hier niet in doorslaan en vergeten dat het om de zorg van de mensen gaat.”

BeLife kreeg vaak de vraag van patiënten of ze na hun revalidatietraject oefeningen mee konden krijgen. Voorheen gaf BeLife oefeningen mee op papier en werd er mondeling uitleg gegeven. Omdat het heel tijdrovend is om deze mee te geven, zowel in het opstellen als het uitleggen, is BeLife op zoek gegaan naar een nieuwe manier van het meegeven van oefeningen en voorlichting. Via een enthousiaste collega die het platform al gebruikte is BeLife 1,5 jaar geleden terecht gekomen bij Physitrack.

“Cliënten krijgen goede uitleg over hoe ze oefeningen dienen uit te voeren. Er is een enorme diversiteit aan oefeningen met zelfs bepaalde samengestelde oefeningen voor klachten in een bepaalde regio of aandoening. Hierdoor kun je als therapeut voor elk type cliënt het juiste oefenprogramma meegeven. Ik krijg regelmatig mailtjes van oude cliënten met de vraag of hun oefeningen in PhysiApp verlengt kunnen worden”, aldus Bas.

Bas geeft aan dat hij Physitrack als erg gebruiksvriendelijk ervaart; hij had snel door hoe alles werkte en met resterende vragen kon hij terecht bij Frank; "Hij is zelfs persoonlijk langs geweest bij BeLife om verder uitleg te geven en resterende vragen te beantwoorden." Bas instrueert zijn cliënten zelf over de PhysiApp, helpt zijn cliënten om de app te installeren en geeft gelijk uitleg hoe de app werkt. 

“Het fijne aan Physitrack vind ik de grote diversiteit van de oefeningen in de bibliotheek. Het is erg fijn dat je kunt aangeven welk materiaal je ter beschikking hebt en daar een passende oefeningen bij kunt vinden. De meest toegevoegde waarde hebben de filmpjes die bij de oefeningen zitten. Cliënten vergeten vaak hoe ze een oefening op een juiste manier dienen uit te voeren, terwijl dit juist cruciaal is voor het resultaat.”

In de toekomst zou Bas meer gebruik willen gaan maken van de voorlichtingsmaterialen. Vooral het voorlichtingsmateriaal gericht op chronische pijnklachten is voor BeLife erg van toepassing.

Bas is positief over het platform: “Physitrack is voor ons een snelle, duidelijke en gebruiksvriendelijke app die de therapietrouw van onze cliënten verhoogd en ze een kans geeft om ook na het revalidatietraject  zelf verder te oefenen.”