Praktijk van de Toekomst: Fysiotherapie Van Bommel Drunen-Vlijmen

“Door Physitrack in onze praktijken in te zetten voor patiëntvoorlichting en huiswerkoefeningen kunnen we efficiënter werken en de patiënt meer betrekken in het behandelproces. Een win-win situatie voor beide partijen.”

Fysiotherapie van Bommel is een innovatieve en moderne praktijk. Eric van Bommel is in 1983 gestart met zijn praktijk in Drunen en in 2010 volgde een 2e vestiging in Vlijmen. Inmiddels heeft zijn zoon Raoul de praktijk in Drunen overgenomen en werken beide praktijken intensief samen om de beste patiëntenzorg te kunnen blijven leveren. De praktijk wil zich graag onderscheiden door kwaliteit, innovatie en zinnige patiëntgerichte zorg en dit combineren met nét dat stukje extra persoonlijke aandacht, zoals een kop koffie en een persoonlijk contact bij de receptie. “Doordat onze fysiotherapeuten extra ondersteuning krijgen vanuit de balie worden zij tijdens de behandeling niet gestoord en zorgen wij ervoor dat het patiëntdossier vooraf wordt ingevuld en klaargezet. Zo kunnen de fysiotherapeuten zich volledig richten op waar zij goed in zijn: patiënten behandelen” aldus Petra van Loon, officemanager bij Van Bommel.

Eric is in overleg met zijn team voortdurend bezig met het verbeteren van de patiëntenzorg en dat vraagt een zekere dynamiek in de organisatie waar iedere collega zijn steentje bijdraagt. Om te voldoen aan de modernste eisen zijn beide praktijken in de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en staat er een verbouwing gepland van de oefenzaal in Vlijmen om ruimte te creëren voor vliegwieltraining. Een speerpunt in het beleid zijn de samenwerkingsverbanden met huisartsen, specialisten en gespecialiseerde collega fysiotherapeuten in de directe regio. Met een sterk netwerk kun je immers de beste zorg leveren.

"Persoonlijke aandacht van de fysiotherapeut blijft een kernpunt, maar de manier waarop zorg wordt geleverd gaat veranderen."

Aan Dorith van Pel, fysiotherapeut en verantwoordelijk voor de eHealth-ontwikkelingen in de praktijk vroegen wij naar haar visie op de toekomst van de fysiotherapie. “Ik denk dat de persoonlijke aandacht van de fysiotherapeut een kernpunt blijft, maar de manier waarop zorg geleverd wordt gaat echt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke aandacht in de praktijk maar een grotere rol voor de patiënt thuis en meer ondersteuning in randzaken voor de praktijk, zoals een goed werkend EPD, chatfuncties op de website, online afspraken maken en eHealth.”

“Jonge mensen zijn steeds drukker en maken minder tijd om naar de fysiotherapeut te gaan. Een intake op afstand of een grotere rol voor de patiënt thuis kan er alsnog voor zorgen dat een patiënt goed geholpen wordt. Daarnaast zijn chatfunctionaliteiten op de website of online inplannen van afspraken mogelijke tools om de drempel te verlagen een afspraak te maken.”

"Door Physitrack in te zetten voor voorlichting en oefening bespaar ik tijd in de 25 minuten die toch al zo kort zijn."

Dorith ziet de fysiotherapeut nog niet volledig online gaan, maar wel ‘blended’ werken (combinatie van in de praktijk en online/digitaal): “Physitrack is hier een uitstekende tool voor. Door Physitrack in te zetten voor voorlichting en oefeningen bespaar ik tijd in de 25 minuten die toch al zo kort zijn. Hierdoor houd ik meer tijd over voor persoonlijk contact en behandeling van mijn patiënt.”

“Ik vind dat de oefeningen zo goed worden uitgelegd dat ik zelf niets meer hoef toe te voegen. Daarnaast kan een patiënt herinneringen instellen en kan ik zien of ze inloggen en hun oefeningen voltooien. Doen ze dit niet dan kan ik ze op hun verantwoordelijkheid wijzen en zo eigen regie en discipline in het behandelproces versterken."

Dorith heeft inmiddels ook haar eerste patiënt online behandeld via de pilot met OHRA: “Zowel mijn ervaringen als die van mijn patiënt waren erg positief. Wat er online kan probeer je online en in dit geval werkte dit erg goed. Uiteindelijk heb ik de patiënt ook in de praktijk gezien, maar er veranderde niets aan mijn eerste diagnose. Je wordt ook creatiever in de wijze waarop je online het klinisch redeneren beter kunt inzetten."

"SpotOnMedics en Physitrack zijn belangrijke partners om ons te ondersteunen bij onze visie op de fysiotherapie van de toekomst."

Op 1 januari maakt Van Bommel de overstap naar SpotOnMedics FysioOne: “We merkten dat voor een goede administratie een intuïtief werkend EPD essentieel is” aldus Petra. “We willen een EPD zonder onnodig veel klikken, mogelijkheden voor therapeuten om in de cloud te werken en mobiel te zijn met hun verslaglegging. Via Martine van eHealth88 hoorden we over SpotOnMedics en zijn we ons hierin gaan verdiepen. Na meerdere gesprekken en een kijkje bij een praktijk in de buurt hebben we besloten de overstap te gaan maken. SpotOnMedics en Physitrack zijn belangrijke partners om ons te ondersteunen bij onze visie op de fysiotherapie van de toekomst.”