Mijn tip? Oefenprogramma’s maken! Praktische tips van een collega en praktijkeigenaar.

Onlangs is Physitrack in gesprek gegaan met Joris Botman, mede-eigenaar van MMfysio en een actieve gebruiker van Physitrack sinds 2017. Lees hieronder hoe hij Physitrack succesvol heeft geïntegreerd in zijn 5 praktijken en welke waardevolle tips deze Physitrack-veteraan heeft

Over Joris:

Joris is eigenlijk al zijn hele leven met mensen bezig. Het begon bij het CIOS waar hij de sportopleiding heeft gedaan tot tennistrainer, waarna hij besloot om fysiotherapie te studeren. “Ik vind het gewoon ontzettend leuk om met mensen te werken en ik vond het ook leuk om mezelf nog wat verder uit te dagen”. Tijdens zijn stageplek bij MMfysio liet Joris al snel zijn toegevoegde waarde zien: hij ontwikkelde een product rondom fysiofitness wat erg goed liep in de praktijk.Twee jaar later, na een aanvullende master in manuele therapie, werd hij gevraagd om samen met zijn collega Peter Eemers, mede-eigenaar van de praktijk te worden. Sindsdien is de praktijk doorgegroeid naar 20 collega’s op 5 locaties en binnenkort opent het tweetal een nieuwe vestiging dat zich volledig gaat richten op preventie. “We hebben een hele actieve praktijk die zich heel erg richt op het activeren van mensen. Wij geloven dat ons vak zich in de toekomst meer gaat richten op gezonde leefstijl. Om mensen fit te maken en bewust in beweging te brengen en dat wij daarbij helpen als fysiotherapeut.”

Tijdens het ontwikkelen van het fysiofitness-aanbod in 2004 was Joris al geïnteresseerd in het inzetten van digitale hulpmiddelen. “Ik wilde mensen stimuleren om dagelijks met hun beweging bezig te zijn, in plaats van alleen een half uurtherapie in de week, of de fitness van een uur.” Het team begon in de praktijk met een simpel programma, maar al snel wilde Joris door naar een geavanceerder programma om te voldoen aan de wensen van zowel zorgverlener als patiënt. Joris besloot in 2017 Physitrack uit te proberen en is tot op heden enorm tevreden met zijn keuze. 90% van alle behandelde patiënten hebben een Physitrack-programma, waarin Joris de patiënt coacht om hun doelen te behalen. “Als een volwassen programma sluit het heel erg aan in de praktijk, met een enorme meerwaarde voortherapeuten en patiënten.”

 

Praktische tips voor therapeuten:

Als er 1praktische tip is die Joris zijn collegae in het vak zou willen meegeven, dan is het het aanmaken van eigen oefenprogramma’s en ze eventueel op te slaan onder je eigen naam om ze snel te vinden in de bibliotheek: “Besteed gewoon één à twee uurtjes om te kijken bij patiënten en klachten die je veel ziet en maak op basis daarvan globaal wat programma’s. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, het is makkelijk om de oefeningen te kiezen en zo heb je binnen ‘no time’ een programma opgesteld. Ja, het is even een tijdsinvestering, maar het heeft mij enorm veel tijd en energie gescheeld”, aldus Joris. “Bij het toewijzen aaneen patiënt hoef ik dan soms maar een paar dingetjes te wijzigen, en soms ook niets. Je hebt dan een programma paraat binnen een minuut en dat vind ik ontzettend krachtig aan Physitrack.”

Omdat het weinig tijd inneemt, maakt het ook mogelijk voor Joris om tijdens een behandelsessie eenprogramma samen te stellen met zijn patiënt - zijn tweede tip. Joris ziet dat het als een enorme service naar de patiënt is om een dergelijke tool aan te bieden waarbij informatie en oefeningen toegankelijk wordt gemaakt op de mobiele telefoon van de patiënt.

Door met de patiënt de behandeling samen op te stellen in Physitrack, kunnen de patiënten al visueel kennismaken met de oefeningen en een onderdeel worden van hun eigen behandelprogramma.“Tijd buiten de behandeling is er weinig, dus voor mij is dit ook de kracht van Physitrack dat je het gewoon sociaal kan doen tijdens de behandeling”.

 

Praktische tips voor praktijkeigenaren:

Naast de tips om tijd te investeren in eigen oefenprogramma’s en het samen opstellen van een programma met de patiënt tijdens de behandeling, heeft Joris ook een tip voor collega-praktijkeigenaren.“Omarm Physitrack vanaf het begin en maak het een integraal onderdeel van je behandeling. In de praktijk is het best moeilijk om een nieuw product te implementeren; therapeuten moeten al heel veel dingen. Om dan iets nieuws teimplementeren moet je hier eerst tijd en aandacht aan besteden voordat het echt lekker loopt.” De twee eerdere tips zijn voor hem een belangrijk onderdeel om de transitie voor therapeuten te vergemakkelijken. Joris adviseert om praktische bijeenkomsten in te plannen met het team met een insteek van ‘we gaan er met elkaar naar kijken, samen mee stoeien en ervaringen delen’. “Het is in het begin niet perfect, en dan heb je ook wat weerstand”, zegt Joris. “Maar Physitrack is echt praktisch inzetbaar: therapeut vriendelijk en ook patiënt vriendelijk; natuurlijk super toegankelijk ook op ieders mobiele telefoon! Je maakt patiënten tevredener, en als mensen tevredener zijn, dan levert dat cliënten op– zo simpel is het.”  

 

Bedankt Joris voor je fantastische tips!