Fysio Aan 't Wad: Vernieuwen en innoveren in de fysiotherapiepraktijk

Fysio aan ’t Wad is een eerstelijns fysiotherapiepraktijk die graag doorpakt. Door gebruik te maken van Physitrack via Fys'Optima kunnen zij effectief via SpotOnMedics starten met digitale zorg op een kostenefficiënte manier. Lees hier meer over het verhaal achter hun zoektocht.

Fysio aan ’t Wad is een eerstelijns fysiotherapiepraktijk met 4 locaties in het noorden van Groningen. Deze praktijkgroep maakt deel uit van 3 grote gezondheidscentra  waarin alle verwijzers onder één dak samenwerken. Samen zorgen zij voor een brede specialisatie die bij de behandeling en begeleiding van hun patiënten past. Physitrack mocht praktijkeigenaresse Hanneke Uijen interviewen over haar ervaringen met digitale zorg en de samenwerking met Physitrack. 

“Wij spreken zelf altijd van de kortste weg terug” vertelt Hanneke ons. “Het is onze missie om patiënten zo snel en effectief mogelijk zelfredzaam en pijnvrij te maken.  Bij Fysio aan ’t Wad staat de mens centraal. Vanuit de kennis en kracht van mensen en professionals werken we samen naar het beste resultaat.”

"Digitale zorg en digitalisering binnen de praktijk is eigenlijk onvermijdelijk."

“Digitale zorg en digitalisering binnen de praktijk is eigenlijk onvermijdelijk. Het is belangrijk om mee te gaan in de digitale wereld waar we nu in leven. Ik merk dat patiënten het ook erg leuk vinden om op deze manier iets mee naar huis te krijgen”, aldus Hanneke. “We proberen als praktijk altijd te vernieuwen en te zoeken naar innoverende oplossingen om de behandeling zo effectief mogelijk te maken.’’

Fysio aan ’t Wad gaf oorspronkelijk huiswerkoefeningen mee met een ander systeem wat gekoppeld was aan SpotOnMedics FysioOne. Het stoppen van de koppeling gaf Fysio aan ’t Wad reden op zoek te gaan naar een nieuwe manier van het meegeven van oefeningen en voorlichting. Door goede verhalen van anderen, het gebruikersevent van SpotOnMedics en het proefdraaien met het platform is Fysio aan ’t Wad bij Physitrack terechtgekomen. Physitrack had direct een meerwaarde omdat het gekoppeld is met SpotOnMedics. Inmiddels werkt Fysio aan ’t Wad sinds September 2017 met Physitrack.

Hanneke vult nog aan: “Daarnaast waren wij vanaf het begin op zoek naar een organisatie die ons breed kon ondersteunen op zakelijk vlak in de fysiotherapie en zijn hiervoor aangesloten bij Fys’Optima. Door samenwerking met andere fysiotherapie praktijken konden we veel kennis en kunde delen. Fys’Optima heeft ons de mogelijkheid geboden om online oefeningen aan patiënten aan te bieden. Voordeel voor ons is dat wij zelf niet het wiel uit hoeven vinden, maar dat Fys’Optima voor ons prachtige deals sluit die ons faciliteren. Dit scheelt veel werk en tijd die wij beter in onze patiënten kunnen steken.

"De app wordt ervaren als gebruiksvriendelijk waardoor het ook voor minder technisch onderlegde patiënten en werknemers te gebruiken is."

Hanneke geeft aan dat Physitrack aan de ene kant voor de patiënt goed te snappen en te gebruiken is en dat de fysiotherapeut het aan de andere kant makkelijk kan inzetten zonder dat hij veel moeilijke dingen binnen het platform hoeft te doen. De app wordt ervaren als gebruiksvriendelijk waardoor het ook voor minder technisch onderlegde patiënten en werknemers te gebruiken is.

Hanneke vertelt dat ze het grootste compliment kreeg van één van haar werknemers die al meer dan 25 jaar bij haar in dienst is: “Dit is nou een leuk programma, helemaal geweldig. Hier kan ik mee uit de voeten”.

“Mijn favoriete tools in het programma zijn de filmpjes en oefeningen, ze zijn gewoon heel duidelijk uitgelegd zodat iedereen ze goed kan uitvoeren. Het is ontzettend mooi omdat we een programma kunnen maken, opsturen en achteraf met de patiënt kunnen bespreken.”

Hanneke omschrijft Physitrack zeer lovend: “Physitrack is een leuke, leerzame, zeer overzichtelijke en zeer bruikbare ondersteuning in de fysiotherapiepraktijk om patiënten zelf te laten oefenen en te trainen.

Op dit moment heeft Hanneke nog te weinig tijd gehad om alle mogelijkheden van Physitrack te ontdekken: “Ik hoop dat als ik een jaar verder ben met Physitrack ik alles eruit heb gehaald wat er in zit. Ik zie nog veel mogelijkheden om Physitrack verder in te zetten in onze zorg. In de toekomst proberen wij te blijven ontwikkelen en verder met dit platform te integreren.”

“Physitrack is echt een bruikbare én leuke ondersteuning, zeker ook in deze tijd."

“Physitrack is echt een bruikbare én leuke ondersteuning, zeker ook in deze tijd. Mensen zijn steeds minder aanvullend verzekerd en hebben minder tijd om op afspraken te komen. Daarnaast willen ze steeds vaker zelf oefenen. Dit is de perfecte tool als je dan minder goed verzekerd bent maar wel zelf aan de slag kunt. Je geeft mensen weer de verantwoordelijkheid en controle terug.”