Fysiotherapie Nuenen: De overstap van tekeningen naar oefenvideo's via de app

Lees hier hoe Fysiotherapie Nuenen op zoek is gegaan naar digitale oefenoplossingen en wat hun ervaringen zijn met eHealth.

We spraken met Marga Daniels, fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkeigenaar van Fysiotherapie Nuenen. De praktijk is zeven jaar geleden ontstaan door een fusie van twee kleinere praktijken en heeft inmiddels 14 zorgverleners met verschillende specialisaties om iedereen in Nuenen de beste zorg te kunnen bieden.  “Bij ons bent u in goede handen” is dan ook de slogan van Fysiotherapie Nuenen. Marga vult aan:

“We willen vooral inzetten op de kwaliteit van de zorg die we leveren; dat is voor ons het allerbelangrijkste.”

“Wanneer ik voorheen huiswerkoefeningen meegaf, liet ik patiënten deze altijd in de praktijk uitvoeren, maar toch merkte ik dat oefeningen verkeerd werden uitgevoerd of zelfs werden vergeten” vertelt Marga. "Vaak schreef ik oefeningen op of tekende ik ze uit, maar dat kostte erg veel tijd. Vanwege deze ervaringen zijn wij op zoek gegaan naar een manier om dit anders te gaan doen. Ik denk dat je als fysiotherapeut niet aan digitale zorg kunt ontkomen en wij zijn dit juist gaan in gaan zetten om waarde toe te voegen aan onze behandeling. We hebben een stagiair wel eens eerder gevraagd om te kijken wat er allemaal mogelijk was om zo verschillende platformen met elkaar te vergelijken, waarbij het voor ons vooral betaalbaar en praktisch moest zijn. Op een gegeven moment hadden we de mogelijkheid om Physitrack een maand lang gratis te gebruiken en inmiddels zijn we sinds november 2017 actief met twee licenties aan de slag gegaan en gaan we binnenkort kijken hoe we Physitrack kunnen gaan uitbreiden binnen de praktijk”.

Sinds de fusie van de twee praktijken is Fysiotherapie Nuenen al lid van InPraktijk. Marga geeft aan dat ze via InPraktijk met veel inkoopvoordeel gebruik kunnen maken van platformen zoals Physitrack, maar daarnaast heeft de praktijk ook via HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsmodel in de Zorg) het keurmerk behaald. Bovendien maakt Fysiotherapie Nuenen via InPraktijk gebruik van SpotOnMedics, wat weer een koppeling heeft met het platform van Physitrack. Marga:

“Je merkt meteen hoe belangrijk en makkelijk het is als zo’n programma is gekoppeld met je praktijksoftware; je kunt je zorg zo veel efficiënter maken” 

Marga vindt Physitrack van meerwaarde voor haar behandelingen: “Het fijne is dat de oefeningen nu worden uitgevoerd zoals dat ook zou moeten. Door de duidelijke en heldere oefenvideo’s begrijpt iedereen wat te doen als zij thuis aan de slag moeten en worden de oefeningen niet meer vergeten. Patiënten krijgen vanuit PhysiApp een reminder als ze hun oefeningen moeten doen en ik merk hierdoor dat de therapietrouw veel hoger ligt dan voorheen”. 

Marga vraagt ook veel feedback van haar patiënten: 

“Mijn patiënten vinden dat de app goed en fijn werkt. Ik merk dat iedereen van jong tot oud ermee om kan gaan en dat vind ik heel bijzonder.”

 “Op dit moment maak ik, samen met een andere collega gebruik van Physitrack en we zijn er beide erg tevreden over” zegt Marga. “In het begin moesten we hier even aan wennen maar al snel konden we onze weg in het platform vinden. Zelf behandel ik veel patiënten met duizeligheidsklachten en ik heb hiervoor zelf al video’s toegevoegd aan de bibliotheek. Daarnaast stuur ik veel voorlichting mee aan patiënten, gebruik ik de filters om oefeningen te zoeken en geef ik mijn favoriete oefeningen aan met een sterretje zodat ik de oefeningen makkelijk terug kan vinden.”

Wanneer patiënten voor een eerste afspraak langskomen in de praktijk beoordeelt Marga zelf vaak of de patiënt gebruik kan én wil maken van Physitrack. De meeste mensen geeft ze ‘gewoon’ digitaal een oefenprogramma mee, maar een enkeling vindt het toch makkelijker om met een Physitrack-programma op papier te werken. Marga sluit af: “In Nuenen zijn er veel proactieve patiënten die graag zelf meteen met hun klacht of blessure aan de slag willen. eHealth, en daarmee Physitrack, heeft een meerwaarde in de behandeling van onze patiënten omdat dit de zelfredzaamheid en therapietrouw bevordert.

 "Hiermee proberen we onze patiënten nét dat beetje extra te geven.”